fbpx

Проверяват производители на зеленчуци, поискали субсидии

Започват от утре теренните проверки на  зеленчукопроизводителите, подали заявления за директни плащания за Кампания 2020.

Служители на Държавен фонд „Земеделие“ ще посещават на място площите, декларирани по схемите за обвързано подпомагане за зеленчуци.

Ще измерват размера на парцелите и ще проверяват наличието на обявените за подпомагане култури. Ще трябва да се установи  още и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви.

Припомняме, че през 2019 г. теренните проверки по схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“ бяха увеличени на 50%, вместо законово установените 5% от заявените площи.

За първите посещения на място са избрани производители с домати, пипер и краставици оранжерийно производство и на открито, корнишони на открито, лук, чесън, картофи.

Ще се проверяват и кандидати с констатирани несъответствия от миналата година, които за Кампания 2020 са заявили отново схеми за обвързано подпомагане за зеленчуци.

Ще припомним, че преди броени дни се разгоря скандал с изпусната реплика на земеделския министър Десислава Танева, която посъветва стопаните да не говорят за кражби с европари, за да не ни спре ЕС финансирането.

Записът беше предоставен от Георги Василев, секретар на Асоциация „Български пипер“. Василев разказа пред медиите, че има много случаи на измами в сектор зеленчукопроизводсто. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"