fbpx

Работодатели пускат заявки за субсидии при наемане на безработни

Стартира проектът „Заетост за теб”, който се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна.

Средствата са предвидени да се осигури заетост на 70 000 безработни, в т. ч. останали без работа вследствие от пандемията.

 От 14.00 часа на 1 юли 2020 г. до изчерпване на предвидения финансов ресурс, работодателите, желаещи да се включат в проекта, подават своите заявки по електронен път в Агенцията по заетостта.

Те могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ за срок до 3 месеца за обявени от тях свободни работни места.

Работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепените лица за период, равен на периода на субсидираната заетост.

Допустими по проекта са безработни лица, регистрирани в дирекции „Бюро по труда”, като те не бива да са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия в период не по-малък от един месец от подаване на заявката.

Държавата покрива разходите за трудови възнаграждения в рамките на минималната работна заплата, както и съответните дължими вноски за сметка на работодателите.

Максималният размер на финансовата помощ е левовата равностойност на 200 000 евро или 391 166 лв.

Бюджетът на проекта е 160 000 000 лв., от които е определена национална квота от 50 000 000 лв. за приоритетно подпомагане в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации”.

Останалата част от бюджета е разпределена на квотен принцип по общини.

Класирането на работодателите ще се осъществи на принципа „първи по време, първи по право”. Заявки ще се одобряват до достигане на определената квота.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"