fbpx

Доларът на седмичен минимум, очаква обрат след спада на безработицата в САЩ

Доларът достигна едноседмичен минимум спрямо основните валути в четвъртък.

Курсът на долара спрямо кошница от основните валути се забави с 0,25% до 96,923 и може да приключи седмицата с понижение от 0,5% поради опасения за увеличаване на броя на случаите на коронавирусна инфекция в САЩ, съобщи Ройтерс. В петък пазарите в САЩ ще се затворят за дълъг уикенд.

Статистиката на Министерството на труда в САЩ обаче показа увеличение с рекордните 4,8 милиона нови работни места през юни. И през май работодателите върнаха на работа 2,7 милиона служители. Нивото на безработица падна рязко до 11,1%.

По-силното нарастване на работните места може да помогне на долара да възстанови част от загубите си.

Въпреки това, оценките варират значително и зависят от това дали американската икономика може да продължи да се възстановява на фона на нови огнища на коронавирус и повторно въвеждане на ограничения в някои щати.

„Нов значителен спад на безработицата ще накара пазара да се почувства уверен във възстановяването си“, заяви Ту Ланг Нгуен от Commerzbank.

Нагласите на инвеститорите също се подобриха след окуражаващите резултати от изпитването на ваксини на Pfizer и BioNTech.

Производствената дейност в САЩ се възстанови по-силно от очакваното през юни. Индексът PMI на Института по управление на доставките за производствения сектор достигна пика си за 14 месеца.

Данните от Китай, Германия и Франция също показват подобрена производствена активност.

Новозеландският долар се повиши с 0,8% до 0,6529 долара, докато еврото се укрепи с 0,31% до 1,1185 долара. Паундът се повиши с 0,37% до 1,2516 долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"