fbpx

Рецесия на големите икономики до лятото, прогнозира Милен Велчев

Световните икономики ще бъдат в рецесия през първото полугодие, а производството ще спадне. Това прогнозира пред бТВ бившият финансов министър Милен Велчев.

Според него въпросът е колко време ще отнеме тази ситуация. Рядко правителствата са виновни за икономическите кризи, те са естествено явление.

В случая главният виновник е коронавирусът. Нещата започват с Китай, защото страната се явява работилница на света и почти всички стоки идва от там, коментира Велчев.

Влиянието на коронавируса върху икономиката вече се усеща в света. На фондовите пазари се борят алчността срещу страха, но сега има резки колебания.

Велчев даде за пример понеделнишкият драматичен спад на Нюйоркската фондова борса със 7%. Вчера има покачване с 5%, но тези резки колебания са безпрецедентни. Финанстът очаква още подобни спадове.

Факт e, че от над 10 г. не сме имали рецесия в света и тя се е очавала още преди година. Сега коронавирусът се явява поводът.

Проблем е обаче, че ЕЦБ няма много механизми да въздейства. Лихвите са на отрицателна територия и няма как да бъдат свалени още.

Според бившия финансов министър правителствата трябва да инвестират в бизнеса, за да се излезе по-леко от ситуцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"