fbpx

Над 270 млн. лв. за ремонт на студентски общежития и читалища

Над 270 млн. лв. чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще отиват догодина за ремонт на студентски общежития културни институции в 39 големи градове на страната. Това съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

С проекти ще може да се кандидатства до края на 2020 г. Мярката е залегнала в предложеното от Управляващия орган на програмата изменение на Индикативната годишна работна програма за 2020 г.

Ще се финансират ремонтни дейности с цел енергийна ефективност – обновяване на дограми, покриви, фасада, монтаж на топлоизолация, подмяна на оборудване и обзавеждане. Мярката е част от процедурата „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“. По нея до момента са сключени 156 договора на обща стойност 1,1 млрд. лв.

В рамките на „Културна инфраструктура“ се изпълняват три проекта стойност 10,8 млн. лв. – два в Бургас, а един в Свищов.

През март 2020 г. ще има допълнителна възможност за подобряване на условията за модерни образователни услуги чрез допълнителни инвестиции в образователна инфраструктура. Близо 215 млн. лв. е общият ресурс за ремонт и ново обзавеждане на държавни и общински професионални училища и висши учебни заведения.

С промяната на програмата ще могат да бъдат обновени още 8 училища в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство, растениевъдство и животновъдство и още един университет.

Близо 15 млн. лв. е предвиденият ресурс за култура и спорт в училище, като сред допустимите кандидати по нея са Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Д. Узунов“, Казанлък и Спортно училище „Юрий Гагарин“, Бургас.

Промяната на индикативната програма предвижда създаване и на нова процедура „Спорт в училище“ с ресурс от 2.5 млн. лв. Тя ще бъде достъпна от месец април 2020 г. и ще финансира доставка и монтаж на спортно оборудване и обзавеждане за вече ремонтирани професионални училища.

През март догодина се очаква да стартира и новата процедура „Регионална здравна инфраструктура – 2“. За 20 млн. лв. ще се достави медицински хеликоптер за превоз на пациенти, спасителни и донорски операции.

До 31 декември 2021 г. ще е активна процедурата „Развитие на туристически атракции“, която е с общ бюджет над 98 млн. лв. До момента по нея са сключени 2 договора на стойност малко над 15 млн. лв. с общините Видин и Казанлък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"