fbpx

Русия гони реципрочно двама български дипломати

Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, разпространено в понеделник, съобщи ТАСС.

На 12 октомври българският посланик Атанас Кръстин беше поканен в руското външно министерство, където му бе връчена нота, с която двама служители на българското посолство в Москва бяха обявени за персона нон грата, отбелязва дипломатическият отдел.

Тази стъпка е „огледален отговор на немотивираното решение на българските власти да изгонят двама заместник-търговски представители на Русия в София от страната през септември тази година“, добавя руското външно министерство.

Българската прокуратура обвини двама служители на руската търговска делегация в шпионаж. Твърдеше се, че те се ангажират с разузнавателни дейности в страната от 2016 г., като събират информация, включително за планове за модернизация на армията.

Тогава българското външно министерство ги обяви за персони нон грата, те напуснаха страната на 25 септември.

Посолството на Руската федерация в България подчерта, че не са представени доказателства, потвърждаващи, че руснаците извършват дейности, несъвместими със статута им на служители в търговската мисия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"