fbpx

Русия ограничава износа на зърно до 30 юни

Министерството на земеделието на Руската федерация предлага от 1 април да се въведе квота за износ на пшеница, ръж, ечемик и царевица (без семена за посев) в размер на 7 милиона тона.

Заедно с най-големите износители, министерството е разработило ограничителен механизъм за експорта на най-важните зърнени култури за руския пазар.

Ограничението ще важи за периода от 1 април до 30 юни 2020 г.

Наборът от предложени мерки ще гарантира необходимия обем зърното на вътрешния пазар, ще предотврати скок в цените на основните култури, както и на цените на крайните продукти – хляб, месни и млечни стоки за населението, се казва в изявление министъра на земеделието Дмитрий Патрушев.

За да се осигури продоволствената сигурност, износът на зърно от Руската федерация през сезон 2019/2020 г. не трябва да надвишава 39,7 милиона тона.

„За да се осигури продоволствената сигурност на страната, Министерството на земеделието на Руската федерация счита за необходимо да се осигурят най-малко 17,5 милиона тона запаси от посочените култури (пшеница, царевица, ечемик и ръж) до новия сезон“ , се казва в позиция на министерството, цитирана от ТАСС.

Износът на тези четири култури за първата половина на текущата селскостопанска година 2019-2020 г. (от 1 юли 2019 г.) възлиза на 25,2 милиона тона, което представлява 99,4% от общия износ на зърно (25,4 милиона тона).

За периода от 1 януари до 26 март 2020 г. експортът на тези култури е 7,2 милиона тона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"