fbpx

Русия готви голям износ на жито, реколтата в ЕС по-слаба заради сушата

пшеница, износ

Русия може да изнесе 37 милиона тона пшеница през 2020-2021 селскостопанска година, възвръщайки лидерството си по този показател. Това съобщи пред ТАСС президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски.

Според него се очаква общият износ на зърно в региона да достигне 47 милиона тона, от които 37 милиона тона – пшеница.

На 10 юли Министерството на земеделието на САЩ съобщи, че Русия е загубила лидерството си в износа на пшеница през последната селскостопанска година (1 юли 2019 г. – 30 юни 2020 г.).

Според ведомството руският експорт възлиза на 34,5 милиона тона. В същото време Европейският съюз зае първо място, изнасяйки 38 милиона тона жито.

Въвеждането на нетарифни експортни квоти за зърно от Руската федерация се отрази негативно върху доставките на руска пшеница в чужбина. Освен това спадът на експорта се дължи на неблагоприятните пазарни условия, каза още експертът.

В последния си доклад, публикуван на 12 август, Министерството на земеделието на САЩ прогнозира завръщането на Русия към световното лидерство при износ на пшеница през тази година. Това ще се дължи, наред с други неща, на намаляване на реколтата в Европейския съюз на фона на сушата.

Министерството на земеделието на САЩ повиши прогнозата за износа на пшеница от Руската федерация през земеделската 2020-2021 година от 36 на 37,5 милиона тона.

В същото време прогнозата на Министерството на земеделието на Русия за износ на зърно през текущата селскостопанска година е 45 милиона тона, от които 35 милиона тона ще са пшеница.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"