fbpx

Русия трупа огромни загуби след провала на преговорите с ОПЕК

Падането на цените на петрола след провала на преговорите с ОПЕК може да доведе до загуба от 100-150 милиона долара на ден за Русия.

Това заяви Леонид Федун, вицепрезидент на Лукойл, цитиран от ТАСС. Анализаторите са съгласни с неговата оценка.

Освен това, на фона на падащите цени на газа, спадът на валутните приходи от износ може да достигне десетки милиарди долари годишно.

Експертите са убедени, че по-нататъшното намаляване на котировките ще принуди Русия да се върне към ограничения на производството.

На преговорите във Виена в петък Русия и ОПЕК не успяха да се разберат за регулиране на производството на петрол след март.

Текущите споразумения за намаляване на добива с 1,7 милиона барела до нивото от октомври 2018 г. изтичат на 31 март.

Споразумението OPEC + действа от януари 2017 г. и многократно се разширява. На срещата на 6 март членовете на съюза, предимно Русия и Саудитска Арабия, за първи път от три години не можаха да постигнат консенсус.

При липса на споразумение цената на Брент намаля с почти 10% за един ден, падайки до 45 долара за барел за първи път от 2017 г.

Според Леонид Федун, топ мениджър на Лукойл, за Русия загубите от такъв резултат могат да достигнат 100-150 милиона долара на ден. „Присъствието на сделката е много по-добро от нейното отсъствие. А за Русия несъгласието означава доста голяма загуба. Защо не разбирам тези загуби?“, каза той в интервю за ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"