fbpx

Коронавирус и в България, потвърдени са четирима заразени

Коронавирусът засегна и България, вече са установени четирима заразени. По двама души в Габрово и в Плевен.

Това заяви на брифинг в МС шефът на националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Първоначално вчера бяха установени положителни проби на 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Тъй като е имало съмнения, са направени допълнителни тестове заедно с проби на хора, с които те са били в контакт.

Така от 24 проби от Плевен в отделението по белодробни болести е доказан още един положителен случай – при мъж на 61 години.

Втората порция изследвани материали са 46 проби от Габрово. Потвърден е положителен резултат на 75-годишната жена. Доказана е инфекция и при една жена, медицинско лице.

Заразените не са пътували никъде и нямат особени контакти с хора, които идват от засегнати държави. Не отговарят твърде много на профила. Затова в момента продължава да се издирва нулевият пациент.

Междувременно стана ясно, че Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен прекрати всички планови приеми и изписване на пациенти. Областната болница в Габрово е изолирана и е под карантина, има и полици там.

От днес се забраняват публичните прояви на открито.

В 11 часа започва извънредно заседание на МС заради новата ситуация с коронавируса и ще бъдат приети специални мерки.

До момента в света с новия вирус са заразени 106 000 души, смъртните случаи са вече 3600, излекувани са 60 000.

Италия е най-засегнатата европейска държава. Само за последното денонощие заразените се увеличиха от 1200 до почти 6000. Починали са вече над 230 души, 50 – за последните 24 часа.

Правителството предприе драконовски мерки и постави под карантина една четвърт от населението на страната – от  Милано до Венеция.

„Това е безпрецедентна мярка“, обяви премиерът Джузепе Конте.

Засегната е цялата област Ломбардия с център Милано, както и 14 провинции в северните области Венето, Пиемонте, Марке и Емилия-Романя. Става дума за Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Падова, Тревизо, Венеция.

Само Милано е с население над 1,4 милиона души. Засегнати от карантината ще бъдат 16 милиона души.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"