fbpx

Интендантското започва да шие маски и защитни облекла

Има производители в България, които правят антибактриален плат. Налични са около 250 000 метра и военното интендантско започва да шие маски и защитни облекла за медицинските работници.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседение на кабинета, което се проведе след като у нас бяха потвърдени четири случаи на коронавирус.

Договорили сме около 50 000 маски от Турция, където е единственият производител на маски и защитни облекла, каза още премиерът.

Има три хиляди теста за коронавирус, още четири хиляди се чакат. Няма смисъл хората да се презапасяват с храна и вода, търговските вериги имат стока за поне месец, допълни премиерът. Но предупреди, че властта ще следи за повишаване на цените и спекула.

„Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами. Искам от министрите да са на разположение 24 часа. Ходите си по домовете само да се преобличате“, нареди Борисов. Той напомни, че в Израел има 7 години затвор, а в Гърция – две години за хора, които нарушават карантината.

Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да заминава за Плевен и Габрово и да проверява дали са с маски там.

Патрули ще стоят пред болниците. Ще предупреждават близките, че свижданията са опасни.

Намаляване на контактите и засилване на хигиената – това са първите начини за ограничаване на заразата. Друг съвет е да се избягват места с лоша вентилация – самолети, затворени помещения с много хора.

Да се избягват храни, които не са пакетирани, предупреждават още лекари. И хората, които получат симптоми, да не се самолекуват.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"