fbpx

Мачовете при закрити врати, затварят кина и театри

От утре всички мачове в професионалния футбол ще се играят при закрити врати. Аматьорските срещи се спират до второ нареждане.

За днес са в сила обявените мерки от здравните власти – зрителите да ограничат контактите си на трибуните, да стоят на поне един метър един от друг.

Мерките се налагат, след като тази сутрин в България бяха потвърдени 4 случая на коронавирус – двама мъже в Плевен и две жени в Габрово.

Министър председателят свика извънредно заседание на кабинета, на което бяха приети мерки за ограничаване на заразата.

По предложение на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, правителството отмени и всички културни събития на закрито, включително в театри и кина.

В зоните с коронавирус се отменят и посещенията на туристически обекти.

Отменени са и всички спортни мероприятия, особено с участието на деца. Мачовете в зали, както и на стадиони, ще се провеждат без публика.

„Затваряте всичко!“, нареди премиерът. Той обаче заяви, че няма да се затварят градовете с коронавирус.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще обсъди с ректорите как да се осигури дистанционно обучение в университетите.

Със заповед на здравния министър в областите Габрово и Плевен до второ нареждане:
– Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;
– Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;
– Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;
– Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни /кина, театри, в концертни зали, зали за фитнес и др., в които се събират много хора на закрито/.

Първите симптоми на новия вирус са треска, кашлица, затруднено дишане. Малките деца прекарват заболяването с минимални оплаквания, което е много странно за вирусолозите. Най-голям риск носи инфекцията за възрастните, особено над 70 години и за хората с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми, имунна недостатъчност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"