fbpx

Шивашки фирми пренастройват производство заради заразата

Български текстилни фирми могат веднага да започнат да шият защитни облекла и маски. Това съобщиха техни представители по време на среща с премиера Бойко Борисов.

От утре започваме да шием маски за многократна употреба, каза Бисер Шарков, производител на защитни маски. В момента има не повече от 100-200 хиляди бройки маски за еднократна употреба, а най-близкият производител е в Турция.

Георги Бижев, представител на текстилна фабрика в Габрово, обясни, че предприятието има опит в изработването на непромокаеми облекла. Фабриката има възможност да залепи мембрана на над 60-70 хиляди метра плат, но след консултация с вирусолозите, съобщи БТА.

Сто и единайсет хиляди защитни облекла са необходими на месец за предпазване от зараза с коронавирус, каза пред министърът на икономиката Емил Караниколов.

Тези облекла не са само за лекари, медицински сестри и санитари, а и за социални работници и гранични полицаи.

Страната в момента разполага със защитни облекла за един месец.

Днес сутринта бяха потвърдени четири случая на коронавирус у нас – по двама заразени в Плевен и Габрово. В момента се изчакват пробите на около 140, които са имали контакт с тях. Пълният брой на всички, с които са били в контакт обаче не е установен.

На извънредно заседание на кабинета бяха приети спешни мерки за ограничаване на заразата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"