fbpx

Още 26,3 млн. лева за саниране в малки общини

Допълнителни над 26,3 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за енергийна ефективност на жилищни и обществени сгради в 28-те малки общински центрове в страната.

Така ресурсът за саниране нараства над 45 млн. лв. Средствата се отпускат след депозирано искане за изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. от Европейската комисиял

За финансиране могат да кандидатстват Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

До момента са реализирани над 200 проекта.

Ще се финансира повишаване на енергийна ефективност на сградите.  Целта е да се постигне 60% спестяване на енергия, намаляване на разходите за отопление, обновяване фасадите на сградите и повишаване на срока на тяхната експлоатация.

В края на миналата година бе взето решение да се премахне и ограничението за финансиране само на сгради до 35 самостоятелни обекта и така се разширява обхватът на допустимите за саниране жилищни блокове в 28-те общински центъра.

Освен увеличаване на ресурса, се осигуряват повече възможности на малките 28 общини и на жителите им за кандидатстване за енергийна ефективност на жилищата им на като алтернативен механизъм извън Националната програма за енергийна ефективност. Срокът за кандидатстване е до 27 март т.г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"