fbpx

Президентът бил бариера срещу лобисткото законодателство

В днешната тревожна и променлива действителност е важно институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети. Това каза президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова отчита третата година от мандата си.

Президентската институция продължава да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни теми и да стимулира дебата между институциите и гражданите.

За първи път и НС започна дейността да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на предстоящи избори, а когато трябва., подчерта президентът.

Той добави, че е продължил да бъде бариера на лобисткото законодателство, наложил е вето на 7 закона. Там, където е виждал, че има нарушения в Конституцията, сезирал и Конституционния съд.

Според него поредицата срещи около избора на главен прокурор и повишаване на независимостта на съдебната власт са откроили проблеми и възможни решения.

Преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"