fbpx

Министър Петкова обсъжда газовите доставки за България в САЩ

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в България. Цялото потребление на синьо гориво е 3 млрд. куб. метра, а половината – 1.5 млрд. куб. метра вече ще бъдат от Азербайджан и от втечнен природен газ.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която е на работно посещение в САЩ.

В рамките на визитата във Вашингтон тя проведе редица от срещи със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газр съобщиха от енергийното министерство.

През юни м. г. България получи първите количества американски втечнен газ. За 2019 г. доставките са близо половин милиард кубични метра.

Енергийният министър обясни, че в началото на 2020 г. Министерският съвет прие решение чрез „Булгартрансгаз“  страната да придобие 20% в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция.

Това е поредна стъпка за  реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, която предвижда да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в Централна и Източна Европа.

Днес в Хюстън българските енергийни компании ще се срещнат с производители на втечнен природен газ.

По време на срещата със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес министър Петкова очерта напредъка по ключовите за България инфраструктурни проекти, сред които и изграждането на междусистемна газова връзка Гърция-България.

„От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа“, подчерта тя. По думите на министър  Петкова за осъществяването на тази цел страната развива своята националната газова инфраструктура и успоредно с това у нас вече функционира газова борса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"