fbpx

САЩ официално са вън от Парижкото споразумение за климата

Една година, след като администрацията на президента Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от договора за ограничаване на глобалното затопляне, от днес се счита, че САЩ официално е извън Парижкото споразумение за климата.

То беше постигнато преди пет години, за да се предотвратят катастрофалните промени на климата, предаде Асошиейтед прес и БТА.

САЩ е най-голямата икономика в света и на второ място по парникови емисии след Китай.

Щатите са първата държава, напускаща споразумението и на практика ще вкара администрацията на Тръмп в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти.

Около 189 държави остават ангажирани със споразумението, което цели повишението на средната глобална температура да бъде под 2 процента, а ако може и под 1,5 процента, спрямо прединдустриалните равнища. Още шест държави са подписали споразумението, но не са го ратифицирали.

Парижкото споразумение изисква страните да определят собствени доброволни цели за намаляване на парниковите газове като въглеродния диоксид. Единственото задължение е държавите вярно да отчитат усилията, които полагат.

Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове.

Кандидатът за президент Джо Байдън казва, че подкрепя връщането на страната в споразумението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"