fbpx

Шефове на фирми променят начина си на работа заради пандемичния шок

Близо осем от всеки 10 ръководители на компании са имали лошо психично здраве по време на коронавирусната криза.

Това е накарало редица от тях да преоценят и подобрят баланса между професионалния и личния живот. Проучването е направето сред около 2000 лица, съобщи Ройтерс.

Много шефове на фирми във Франция и Египет най-вероятно са реорганизирали живота си, след като са преживели пандемичния шок. Подобни стъпки са предприели и техни колеги от Обединените арабски емирства, САЩ и Великобритания.

Кризата с COVID-19 принуди по-голямата част от хората, включително висшите ръководители, да работят отдалечено, тъй като правителствата наложиха мащабни мерки за ограничаване на разпространението на пандемията.

Ръководителите планират да спортуват по-редовно, да се хранят по-добре, да отделят време за медитация и да прекарват повече време със семейството и приятелите си, се казва в проучването.

„Тъй като пандемията оказва толкова силно въздействие върху психичното здраве, наистина е важно бизнес лидерите да работят за разрешаване на всякакви проблеми както лично, така и в своите организации“, каза Лука Джеймс, медицински директор на здравния застраховател Bupa Global.

Проучването също така установи, че по-малко от една трета от участниците възнамеряват да продължат да работят предимно вкъщи, а една четвърт от тях смятат да съкратят работното си време.

Жените са по-склонни от мъжете да работят от вкъщи, въпреки че тези с деца са по-малко склонни да изберат тази възможност.

„Всеки, който е работил от вкъщи около малки деца или се е опитвал да жонглира с работа и домашно обучение, ще знае, че това може да бъде предизвикателство“, каза изпълнителният директор на Bupa Шелдън Кентън.

Тъй като границата между работата и личното пространство се размива, около една пета от анкетираните лица заявили, че ще работят отдалечено от ваканционните си домове, тъй като пътуванията и срещите лице в лице намаляват.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"