fbpx

Предложената система за ваучери в туризма е неприемлива, обяви БСК

Предложеният механизъм съдържа някои вътрешни противоречия, а част от предложнията са неприемливи във вида, в който са представени.

Това е позицията на Българската стопанска камара за предложените изменения в Закона за туризма, които предвиждат предоставяне на ваучери.

Законопроектът съдържа предложение за изменение и допълнение на чл. 59 на Закона за туризма, съгласно което „Държавата подпомага финансово устойчивото развитие на туризма чрез осигуряване на средства за издаване на ваучери за почивка“.

Предвижда се и допълване на приходите, които се администрират по бюджета на Министерството на туризма със „средства за издаване на ваучери за почивка, които се определят със Закона за държавния бюджет за съответната година“.

Създава се нова Глава „Ваучери за почивка“. Чрез ваучерите за почивка държавата предоставя на физическите лица средства за заплащане на туристически услуги или туристически пакети на територията на Република България“.

Същевременно се предвижда императивното задължение издаването на ваучерите за почивка да се финансира от работодателя, а финансирането им от държавата е предвидено само като възможност, посочват от БСК.

Социалните разходи, извършвани от работодателите в полза на наетите от тях лица, се определят въз основа на принципа на свободата на договаряне, от политиките и системите на управление на човешки ресурси и финансовите възможности на конкретния работодател.

Издаването на ваучери трябва да бъде предвидено като една правна възможност за работодателите, скрепена със съответните данъчни стимули, настояват от БСК.

Държавата да прецени дали да издава подобни ваучери в качеството й на работодател в публичната администрация, или да определи критерии за финансиране на ваучери на почивка за всички свои граждани, респ. – на определена категория от тях, отговаряща на съответните критерии.

Подкрепяме предложението издаването на ваучери за почивка да бъде финансирано от държавата. Неясни остават мотивите на вносителите как е определен кръгът от лица, имащи право да получат ваучери, смятат от работодателската организация.

Неяснота буди и формулировката на критериите, на които трябва да отговарят физическите лица, които имат право да получат ваучери за почивка.

Те трябва да са внасяли осигурителни вноски не по-малко от 8 месеца през последната една календарна година.

Работниците и служителите не внасят осигурителни вноски. Това прави техният работодател. Означава ли това, че работниците и служителите не попадат в обхвата на правоимащите физически лица и мярката се отнася само до самоосигуряващите се лица, недоумяват от БСК.

Предвижда се лицата да са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

На двата критерия на практика биха отговорили единствено работещите пенсионери.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"