fbpx

Слабият долар не може да помогне на развиващите се пазари засега

Падането на долара, обикновено e благоприятно за развиващите се пазари.

Тази година обаче може да бъде безполезно за перспективите на тези страни, докато пандемията засяга икономическата активност, подхранва бедността и излага фискални слабости, пише в анализ на Ройтерс.

Доларът регистрира рекорден спад за десетилетие през юли. Доходността на облигациите, пуснати от  Министерството на финансите на САЩ, падна до исторически нива на фона на нарастващите случаи на коронавирус и обещанията за продължаване на свободната парична политика на Фед.

Това обикновено помага на развиващите се пазари да привличат чуждестранни инвестиции чрез по-висока доходност на облигации и по-бърз икономически растеж, но този път ситуацията изглежда различно.

Като оставим настрана случая с Турция, където спадът на лирата увеличава риска от финансова криза, има признаци, че развиващите се пазари може да не са в състояние да извлекат полза от слабостта на долара, така както преди.

Индексът на акциите на развиващите се пазари MSCI е нараснал с 40% от най-ниското си ниво през март, но теглото му е силно повлияно от Китай и Източна Азия, където икономическото възстановяване изглежда най-силно. Доходността на дълговете на нововъзникващите пазари изостава от Германия и САЩ.

Луис Коста от Citi смята, че докато условията изглеждат благоприятни за по-рисковите активи, инвеститорите не трябва да се отпускат.

Тези съмнения се отразяват на инвестиционните потоци. От април притокът на средства в облигационните фондове на развиващите се пазари изостава от притока на джънк дълг от американски и европейски компании, които се подпомагат от държавни покупки на облигации.

Междувременно Джейсън Доу от „Societe Generale“ предупреди клиентите, че август, когато ликвидността като цяло е ниска, може да бъде „опасно“ време.

Сривът на турската лира през 2018 г., обезценяването на китайския юан през 2015 г. и прекратяването на плащанията на Русия през 1998 г. – всичко това се случи през август.

Еврото поскъпна с 5% през юли, паундът – с 6%, а австралийският долар – с 3.6% в сравнение с падането на долара. Развиващите се валути поскъпнаха само 1,4%.

Тази слабост поражда безпокойство относно способността на кредитополучателите да погасяват външния дълг, а Moody’s смята, че 13,7% от корпоративните облигации на развиващите се пазари биха могли да бъдат неизпълнени през годината, приключваща през март 2021 г. Аржентина, Ливан и Еквадор вече имат просрочия по облигации.

На фона на бързото разпространение на коронавируса в Индия, Южна Африка и Латинска Америка, Oxfam предупреди, че без способността да ограничи икономическия удар с допълнителни разходи, както по-богатите страни, някои държави могат да се изправят пред покачване на бедността до нива, последно видени преди три десетилетия.

Нарастващият дълг и бавните реформи вече оставят развиващите се пазари недобре подготвени за пандемията, смята и Маник Нараин от UBS.

„Ако сложите Китай настрана, ще ви остане комплекс от нововъзникващи пазари с много по-ниски нива на бюджетни стимули, отколкото в развития свят тази година“, добавя Нараин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"