fbpx

София под карантина, влизане с автомобили само 4 часа на ден

В София ще се влиза с автомобили само по четири часа на ден – сутрин от 6 до 8 и вечер – от 18 до 20 часа.

Изключение ще се прави за товарните превози, автомобилите със специален режим, тези, които превозват граждани за лечение и медицински работници.

Новите мерки влязоха в сила тази нощ и ще продължат до второ нареждане. Затягането на режима е наложен заради повишаването на регистрираните случаи с коронавирус.

Още снощи са върнати 5000 – 6000 автомобили, които са се насочили да напуснат пределите на града. Междуградският транспорт също е преустановен.

БДЖ спря 39 влака на територията на страната. Затворени са всички пазари и цветни борси.

От два дена с КПП-та са блокирани двата цигански квартала в столицата – „Факултета“ и „Филиповци“. Днес напрежението там ескалира, хората са се събрали на протест за около час.

Продължава масовото тестване за коронавирус в двата квартала. Вчера са направени над 160 проби, 20 са били положителни. PCR тест е потвърдил половината от тях.

За последните 24 часа има нови 42 случая на заразени с коронавирус у нас, с което стават 825. В болница само за последното денонощие са настанени 21 души. Трима са починалите и така смъртните случаи стават 40.

В Испания заразените са вече 188 068. За ден са установени са 5252 нови случая, починали са 585, с което смъртните случаи от Ковид-19 достигна 19 478.

Потвърдените с коронавирус в Германия се увеличиха с 3380 до общо 133 830. Има нови 299 починали и така общият брой става 3868.

Нови 360 заразени са регистрирани в Румъния и вече са 8067.

Общият брой на починалите от коронавируса в Турция достигна 1643 души, към момента общо над 74 000 са заразени.

Доказаните инфектирани в Русия са вече над 32 000, само за едно денонощие са се увеличили с повече от 4070, починалите са 273.

Заради епидемията Путин отложи парада, насрочен за 9 май по случай победата във Великата отечествена война.

Днес е Разпети петък – най-мъчният ден за Божия син. Миряните са на пълен пост. Сутринта в храма се изнесе светата плащаница.

За първи път в историята от Светия синод забраниха минаването под плащаницата, няма да се раздават цветя и здравец.

Заради пандемията от Синода призоваха вярващите да спазват стриктно епидемиологичните изисквания на държавните власти.

До края на Великденските празници ще има засилено полицеско присъствие около храмовете.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"