fbpx

Въздухът в София е опасен за здравето, предупреждава ЕК

Може да се каже, че софиянци буквално виждат какво дишат. Според Европейската агенция по околна среда въздухът в българската столица е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве.

София е на трето място в света по мръсен въздух, пише БГНЕС, позовавайки се на световните агенции за измерване на чистотата на въздуха.

Дори и днес, когато мъглата от фини прахови частици се разсея, въздухът остава опасен за здравето на столичани. Най-голямо замърсяване е през нощта, а пикът е бил в неделя срещу понеделник.

Това потвърждава, че наистина битовото отопление на твърдо гориво е основният виновникът. Районите с най-отровен въздух са Павлово и Хиподрума.

Европейската агенция по околна среда на Еврокомисията използва държавните станции за измерване на въздуха, които са разположени в София.

В борбата със запрашаването ръководството на Столична община въведе безплатни буферни паркинги, но не и „зелен билет“.

От Европейската агенция по околна среда окачествяват въздуха в столицата като „много нездравословен“, а индексът на замърсяване е оцветен в тъмнолилаво – най-високата степен на замърсяване.

Според международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан, с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат.

Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията на сайта София „завоюва“ за първи път.

Междувременно управляващите внесоха вчера законови промени заради нерегламентираното горене на боклуци. Те предвиждат затвор до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лева при изгаряне на отпадъци. При по-маловажни провинения санкцията ще е 1000 лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"