fbpx

Чуждите капитали се отдръпват от пазара на бизнес имоти у нас

Спад от 75% на сделките с бизнес имоти е отбелязан през тази година спрямо 2018-а. Освен това очевидно е отдръпването на чуждите капитали, твърдят от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.   

По предварителни данни към декември са приключени инвестиционни продажби на офисни, търговски, индустриални площи и хотели за общо 146 млн. евро.

Ако се добавят и покупките на парцели за строителство на бизнес площи, пазарът доближава 200 млн. евро. Сделките за строителни терени са били около ¼ от този обем, което е индикатор за продължаваща строителна активност.

Едно от най-слабите представяния на инвестиционния пазар на бизнес имоти за последните 7 години показва 2019 година. Единствената по-слаба е била 2013 г.

„Като се има предвид стабилната икономическа перспектива пред България и благоприятните условия за финансиране, има предпоставки за добра инвестиционна активност. От друга страна пазарът на бизнес имоти продължава да страда от ниска ликвидност, слабо предлагане на добър инвестиционен продукт и нереалистични очаквания на продавачите“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на компанията показват, че през 2019 г. най-добре представените сегменти от гледна точка на придобивания на доходоносни активи са хотелите и офис площите. Очакванията са и през 2020 г. те да запазят потенциала си за сделки, предвид завършването на нови висок клас проекти.

“Ключов фактор обаче остават условията за финансиране на сделките и възможността инвеститорите да получат конкурентен на останалите пазари в Централна и Източна Европа марж между очаквана доходност и цена на финансовия ресурс”, посочи Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според него силна тенденция остават и придобиванията на бизнес имоти с потенциал за подобрения и бъдещо развитие. Такива сделки са приоритет на местни купувачи или такива, които вече присъстват на пазара и се ориентират добре във възможностите му. Тази група инвеститори ще продължат активно да търсят възможности за нови придобивания през 2020 г., смята Явор Костов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"