fbpx

Сотир Цацаров е новият председател на Антикорупционната комисия

165 гласа получи Сотир Цацаров в парламента и така той стана новият председател на КПКОНПИ. 30 депутати гласуваха „против“, а 3-ма се въздържаха.

Според процедурата, за да бъде избран кандидатът трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

„За“ кандидатът на ПГ на „Воля – Българските родолюбци“ Симеон Найденов гласуваха 12 народни представители, „против“ бяха 42 и „въздържали се“ – 136.

Досегашният главен прокурор бе предложен за горещия пост от управляващата коалиция.

„В условията на един нов и несъвършен закон, трябва да се постараем ръководителят на институцията да бъде един от най-вещите, опитни юристи, които биха могли да обхванат тази дейност и да я насочат правилно“, каза Явор Нотев от Атака.

„Всички сме свидетели в професионалните качества на г-н Цацаров. Ако трябва да бъдем откровени, трябва да кажем, че докато той беше главен прокурор, той демонстрира надпартийност“, заяви Вежди Рашидов.

„Ако днес попитаме някого с какво свързва КПКОНПИ, повечето хора ще кажат с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев. Какво последва от това – за награда лично премиерът го направи консул. Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

Според нея за две години Комисията е доказала своята неефективност и е необходима коренна промяна. Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи нито един от кандидатите.

Сотир Стефанов Цацаров е роден на 28 август 1966 г. в Пловдив. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бил е председател на Районния съд в Асеновград, на Окръжния съд в Пловдив, а от 10 януари 2013 година е главен прокурор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"