fbpx

Нобеловата награда за икономика е за борбата с глобалната бедност

Нобеловата награда за икономика за 2019 г. получиха Абхиджит Банерджи (на снимката), Естер Дюфло и Майкъл Креймър за техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност.

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за физиология или медицина, физика, химия, литература и икономика. 14 лауреати на най-престижния приз в света получиха дипломи и златни медали.

По традиция това се прави на 10 декември, кгато се отбелязва годишнината от смъртта на основателя на наградите Алфред Нобел.

Първата награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. – пет години след смъртта на Нобел. Всяка награда се състои от златен медал, диплом и парична сума, която е за всяка категория е 9 милиона шведски крони (915 300 долара).

Тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир е 43-годишният етиопски премиер Абий Ахмед. Той изигра основна роля за края на 20-годишната война между Етиопия и Еритрея, които свалиха оръжия на 9 юли т.г.

„Бях млад войник, когато избухна войната между Етиопия и Еритрея. Видях с очите си грозотата, когато братя избиват братя. Искаме Африканският рог да се превърне в люлка на мира и прогреса. Нашият ангажимент за мир е несломим“, заяви Ахмед в Осло.

При откриването на церемонията председателят на управителния съвет на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин призова световната общественост да бъдат защитени и съхранени научните методи.

„Алфред Нобел твърдо вярваше във важността на научните изследвания. Само въз основа на фактите светът може да постигне реален прогрес. За съжаление неговият изпълнен с оптимизъм възглед се поставя днес под съмнение в целия свят. Ирационалното и тесногръдо мислене набира сила за сметка на научните достижения, знанията и рационалната мисъл“, изтъкна Хелдин.

Нобеловата награда за физиология или медицина получиха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за открития как клетките усещат и се приспособяват към кислорода.

Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело получиха Нобелова награда за физика за принос в разбирането на това как се развива Вселената.

Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино взеха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии.

Полската писателка Олга Токарчук беше удостоена с Нобелова награда за литература за 2018 г., защото миналата година тя не беше присъдена. Тазгодишната получи австрийският писател Петер Хандке.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"