fbpx

6% спад на промишленото производство за година, отчете НСИ

Спад от 6% на промишленото производство през юли 2020 г. спрямо същия месец на миналата година, показват актуалните данни на НСИ.

Сезонно изгладеният  индекс показва увеличава с 2.3% в сравнение с юни 2020 година.

Фиг. 1. Индекси на промишленото производство (2015 = 100).

През юли т.г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост – с 3.6%, а понижение – в добивната промишленост – с 9.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 32.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 18.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – със 17.5%, на изделия от други неметални минерални суровини – с 15.2%.

Съществено намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 5%, и при производството на лекарствени вещества и продукти – с 4.4%.

Фиг. 2. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец.

На годишна база спад е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.9%, в преработващата промишленост – с 5.7%, и добивната – с 3.1%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на 2019 г. се наблюдава при производството, некласифицирано другаде – с 32.2%, производството на тютюневи изделия – с 28%, на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 19.2%, на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 16.3%.

Най-голямо увеличение има при производството на изделия от други неметални минерални суровини – със 7.6%, на електрически съоръжения – със 7.2%, на изделия от каучук и пластмаси – с 6.4%, на превозни средства, без автомобили – с 4.7%.

Фиг. 3. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"