fbpx

Започва нова ера на безредие, прогнозира Deutsche Bank

 Светът е на прага на нова ера, която първоначално ще се характеризира с безпорядък. Вероятно е разхлабване на глобализацията, която създаде бързия икономически растеж и повишение на цените на активите през последните 40 години. Това се казва в проучване на Deutsche Bank.

Екипът, воден от стратега Джим Рийд, прогнозира „Епоха на безредие“, която се ускорява, но не се причинява от корона вируса, заплашва текущата висока глобална оценка на активите и ще принуди правителствата и корпорациите да поемат още повече дългове.

Напрежението между САЩ и Китай ще характеризира „ерата на безредието“, тъй като Пекин продължава пътя към възстановяване на историческата си роля на глобална икономическа сила, но същевременно предпочита собствените си ценности пред западния либерализъм.

„Следователно се налага сблъсък на култури и интереси, особено когато Китай се приближава до най-голямата икономика в света“, се казва в доклада.

Следващите 10 години – може също да бъде „десетилетие за промяна на Европа“. Шансовете за бъркотия за Стария континент са намалели и потенциалът за по-нататъшна интеграция се е увеличил с Фонда за възстановяване.

Но разликата в икономическото благосъстояние между страните вероятно ще се влоши и ще се превърне в друг стресиращ фактор след новата пандемия на коронавируса.

В следващите години простото екстраполиране на минали тенденции може да бъде най-голямата грешка, която правите, обобщават авторите на доклада.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"