fbpx

Спадът на БВП няма да се компенсира през 2021 г., смята Васил Велев

В зависимост от това как ще се развива втората Covid-вълна българската икономика ще се свие между между 3,5 и 5,5%. Този спад на БВП обаче няма да може да се компенсира през следваща година.

Това пронозира пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Очакванията се основават на резултатите от първото и второто тримесечие, на отчетите от статистиката за юли и август, както и на базата на поръчките в компаниите до края на годината и техните бизнес планове.

Според Велев, имаме две пропуснати години назад в икономиката и плановете от 2020 г. може да ги реализираме през 2022 година.

През 2021 г. трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца. И не по-малко важно – подкрепа на инвестициите в икономиката, заяви още Васил Велев.

Според него увеличаването на минималната пенсия, което предлагат управляващите, е грешна и неадекватна политика.

„Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия – тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП“, посочи още Велев.

Според него, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, ще отидем към гръцки сценарий.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"