fbpx

Кампания „Супер фермер“ свързва ученици с бизнеса

агротехника, кампания супер фермер

Министерство на земеделието, храните и горите в партньорство с Министерство на образованието и науката обяви кампания „Супер фермер“.

Инициативата е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, които ще се срещнат с успели фермери в страната. Идеята е да се направи връзка между учениците и бизнеса.

В „Дни на отворените врати“, които ще се провеждат в цялата страна, учениците ще посещават стопанства на земеделски производители, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони, за да се запознаят с дейността им.

През първия учебен срок ще бъдат посетени стопанствата на 25 земеделски производители. Над 300 ученици от 20 професионални гимназии ще се включат в практика от направленията фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология.

Стопанствата, които ще участват, имат дейност в трайни насаждения (орехи, круши, сливи, бадеми), животновъдство (овцеферми, кравеферми, птицеферми) и селскостопанска техника.

Кампанията ще се проведе на два етапа. Първият стартира през ноември 2019 г., а вторият ще е от февруари до април 2020 г. Ще се проведе и конкурс на тема: „Моето стопанство“, в който участниците ще представят своята идея за стартиране на бизнес. Писмените проектите ще бъдат оценявани от жури.

На 11 ноември 2019 г. ученици от Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени са в стопанството на ЗППК „Напредък – Батак“, с. Батак, община Павликени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"