fbpx

Върху тръбите на „Балкански поток“ ще може да се сади земеделска продукция

Това е много тънък занаят, всяко нещо се проверява да няма шупла. След това ще пуснат налягането. Върху тези площи ще си засаждат царевица, жито – казвам го, за да знаят и еколозите, за да видят, че спазваме всичко.

Това заяви премиерът Бойко Борисов който присъства на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

Проектът „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница“ e част от концепцията за газов хъб Балкан.

Трасето включва станция „Странджа“ и 11 км новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области. Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС. Сред поканените на откриването са вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

След една година не бива да има никаква разлика в хумуса на почвата, а земеделците да могат да произвеждат своята продукция.

„Сега можем да се състезаваме по лотовете за Сърбия и Унгария. На практика ще имаме две газови магистрали, нови. И от Гърция за втечнен газ, и азерски, и от Исмет един ден може да дойде. Това, което много политици само са говорили, ние го правим“, изтъкна Борисов.

Бойко Борисов беше посрещнат от руския посланик Анатоли Макаров. „Успя ли да разгледаш какво сме направили?“, попита премиерът заместник-министъра на външнте работи на Унгария, който също присъства на церемонията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"