fbpx

Въглищата да се използват до 2030 г., настояват екозащитници

Правителството да изготви план за преминаване към възобновяеми енергийни източници, крайна дата за използване на въглища през 2030 г. и преустановяване на изгарянето на отпадъци във въглищни електроцентрали. За това настояват от „Грийнпийс“ – България.

През последните години правителството води политика, която противоречи и на икономическата логика и на усилията за подобряване на качеството на въздуха в страната, обясняват от организацията.

Цели населени места, които се намират около замърсяващи въглищни електроцентрали, са редовно задимявани. Хората от Перник, Гълъбово, Големо село се оплакват от задушлив дим и сажди, посипали се по коли и домове.

Изгарянето на въглища е един от основните причинители на замърсяване на въздуха в България.

Докато политиците губят време и не предприемат действия за развитие на сектора към възобновяема енергия, въглищните електроцентрали в България се ориентират към изгаряне на отпадъци. Така дори има по-големи рискове за здравето на хората, тъй като съоръженията не са предвидени за това, посочват още екозащитниците.

От „Грийнпийс“ – България организират в петък сутринта акция пред Народното събрание. Ще посрещат политиците, които отиват на парламентарен контрол със силна кашлица, пусната по звукова система.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"