fbpx

Разработват ваксина с тютюн срещу коронавируса

British American Tobacco, производител на цигари Dunhill и Lucky Strike, заяви в сряда, че подразделението за биотехнологии в САЩ работи върху потенциална ваксина срещу COVID-19 като се използват протеини, получени от тютюн.

Отделът за разработване на ваксина BioProcessing в Кентъки ще може да произвежда от 1 до 3 милиона дози седмично, като се започне през юни с подкрепата на правителствени агенции и свързани производители, съобщиха от компанията.

Ваксината в момента преминава в предклинични изпитвания. Антигенът се въвежда в тютюневи растения за размножаване.

Тази разработка има няколко предимства пред конвенционалната технология за производство на ваксина:

Потенциално е по-безопасно, защото тютюневите растения не могат да бъдат домакини на патогени, които причиняват човешко заболяване.
Елементите на ваксината се натрупват в тютюневите растения много по-бързо – 6 седмици в тютюневите растения срещу няколко месеца, използвайки конвенционални методи.
Ваксинният състав остава стабилен при стайна температура за разлика от конвенционалните ваксини, които често изискват охлаждане.
Има потенциала да осигури ефективен имунен отговор в еднократна доза, се казва в съобщение на компанията.

„Ние вярваме, че направихме значителен пробив с нашата технологична платформа, базирана на тютюневи растения, и сме готови да работим с правителства и всички заинтересовани страни, за да помогнем за спечелването на войната срещу COVID-19“, се казва в изявление от Дейвид О’Райли, директор на научното поделение на БАТ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"