fbpx

„Уолстрийт“ надолу след мрачните прогнози на Тръмп

Основните индекси на „Уолстрийт“ паднаха с над 4% в сряда след мрачното предупреждение на президента Доналд Тръмп за броя на жертвите на коронавирус в САЩ.  Инвеститорите бяха принудени да бягат дори от отбранителни акции.

Във вторник Тръмп предупреди американците за предстоящата „болезнена“ двуседмична борба с коронавируса и очакваното увеличение на смъртните случаи в САЩ, които може да достигнат стотици хиляди дори при строги мерки за социална дистанция.

Икономическите данни не могат да подкрепят пазарните настроения. Производствената активност в САЩ падна по-малко от очакваното през март, но новите поръчки се сринаха до 11-годишно дъно.

Поради закриването на компаниите броят на работните места в американския частен сектор през март е намалял с 27 000, което е първото понижение от септември 2017 г., съобщава Ройтерс.

Индустриалното средно ниво на Dow Jones спадна с 4,44% до 20,943,51 пункта, S&P 500 падна с 4,41% до 2,470,5 пункта, а Nasdaq Composite намаля с 4,41% до 7 760,58 пункта.

Секторите за недвижими имоти и комунални услуги паднаха с 6%.

Секторът на потребителските стоки показа най-добрата динамика, като намаля само с 1,8%, тъй като много потребители запасиха стоки след инструкциите на властите да си стоят у дома.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"