fbpx

Еднаквото увеличение на заплатите е грешка, смята Цветан Симеонов

цветан симеонов

Не е редно да се увеличават с 10% заплатите на всички в публичния сектор. Повишението трябва да става след проверка на качеството на работа. Това е ясен сигнал, че въобще няма намерение да се въвежда електронно правителство, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов пред БНР.

Според Симеонов подобен ход ще продължи да изтегля работна сила от частния сектор. И четирите организации в Асоциацията на българските работодатели оценяват, че е възможно през следващата година двуцифрено увеличение на заплатите в частния сектор. Може да е близо до 10-те процента, но това става под натиск, каза още председателят на БТПП.

И допълни, че много мудно вървят процедурите по внос на работници. Палатата ще внесе предложения как по-бързо да се задвижат нещата.

Българският бизнес е оптимистично настроен за средата на 2020 г., показват анкети, направено от организацията. Днес тя представя Eвропейско икономическо проучване на бизнес климата за 2020 година. България участва за 21-ви път от 27 издания на изследването с 555 компании.

Около 63% от анкетираните наши мениджъри очакват подобрение на бизнес климата. Оценката за 2019 г. е, че годината е добра за макроикономическите показатели на България, но не и за прогрес в направленията, които бизнесът очаква. Става дума за липсата на електронно правителство и сериозни стъпки за неговото реализиране, свързаната с това корупция и застой при върховенството на закона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"