fbpx

Парламентът променя Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене.

С тях се синхронизират 6 европейски директиви. Има и няколко текста, които касаят намаляването на административната тежест за данъкоплатците, както и разпоредби, които правят корекция с цел да се предотвратят възможностите за избягване на данъчни плащания, поясни председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Законопроектът предвижда намаляване на административната тежест и улесняване при ползване на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане се правят изменения и в Закона за местните данъци и такси.

При безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства, ще се подава данъчна декларация за облагане с данък.

Предлага се и нова формула за определяне на туристическия данък. Ще се вземат предвид данните за броя предоставени нощувки през конкретния месец, които се съдържат в системата за туристическа информация на министерството.

С проекта се изменя и Законът за ДДС. Текстовете уреждат случаите, в които физически лица и едноличните търговци, трябва да се облагат с патентен данък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"