fbpx

Проблемите на Boeing намаляват растежа на САЩ

Ситуацията със самолетите на „Боинг“ (Boeing Co.) ще забави растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ. Тези опасения изрази министърът на финансите Стивън Мнучин.

Очаква се проблемите на самолетостроителната компания да отнемат половин процент от икономическия растеж през 2020 година, заяви Мнучин в интервю за телевизия Fox News, цитирано от БНР.

Щатите очакват икономически растеж от 2,5% до 3,0%. Най-вероятно нарастването на БВП ще е на добната граница от предвиждането.

Тристранното търговско споразумение USMCA (САЩ-Мексико-Канада) и споразумението с Китай ще бъдат стимул за икономическия растеж.

Самолетите 737 Max на „Боинг“ остават принудително приземени по цял свят от близо година след две фатални катастрофи с този модел.

През декември компанията обяви, че временно спира производството на този модел за неопределен срок.

Завръщането на 737 Max беше поставено под допълнително съмнение през миналата седмица, когато бяха публикувани вътрешни имейли в компанията, изпратени до Конгреса на САЩ.

В тях служители на „Боинг“ се подиграват с дизайна на този самолетен модел и се хвалят как са заблуждавали федералните регулаторни органи, имащи за задача да одобрят годността му за полет.

Пазарната капитализация на „Боинг“ се сви през последната година с 50 милиарда долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"