Ензимен продукт, който почиства кръвоносните съдове и ставите, подобрява паметта и функциите на ендокринната система ще бъде представен от Института по криобиология и хранителни технологии по време на предстоящото Международно изложение в Пловдивския панаир.
Новост за българския пазар е ядливата опаковка за храни, в която има ябълков пектин, създадена от същия институт. Дебют ще направи и продукт на Института по консервиране и качество на храните – мъфин с натурални заместители на захарта и добавени протеини.
За първи път по време на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ от 19 до 23 февруари 2020 г. в Международен панаир Пловдив ще се проведе конкурсът „Нов продукт на българския пазар“.
Идеята е да се подкрепи пазарният дебют на висококачествени храни и напитки от наши и чуждестранни фирми. Кандидатите са над двадесет, като преобладават здравословните храни.
Сред тях са луканка с ром, бонбони с бял и черен трюфел, сладолед, който се приготвя за няколко минути.
Посетителите на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ могат да видят и дегустират селектриани колекции от храни, гурме специалитети и напитки в уникалния Град на виното и деликатесите. И тази година публиката ще има възможност да даде своите оценки в традиционния конкурс „Изборът на потребителя“.
В технологичната зона специалистите ще се запознаят с нови машини, материли и опаковки за хранителната и лозаро-винарската индустрия.
Очаква се над 40 000 гости от страната и чужбина да разгледат шестото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване, който е единствен на Балканите. Част от него е и Международната селскостопанска изложба „Агра“. Мащабното икономическо събитие се организира от Международен панаир Пловдив.