fbpx

Държавата не ще да плаща първите три дни от болничните

Държавата не подкрепя идеята да поеме изплащането на първите три дни от болничните, защото това би струвало на НОИ 200 милиона лева за година.

„Изборът е дали искаме да инвестираме тези милиона в конкретни политики, или да ги инвестираме в болнични“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя участва в поредната лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 пред учащите във Военна академия „Г. С. Раковски“, организирана от КНСБ.

Следващата седмица предстои заседание на НСТС по темата за болничните и ограничаването на злоупотребите с тях.

„Ако ние се борим с това, че има фалшиви болнични, че хората взимат болнични без да имат нужда от тях, че лекарите ги изписват без нужда, или пък работодателите по някакъв начин злоупотребяват с тях, не виждам как мярката с прехвърлянето на плащането към държавата ще реши проблемите със злоупотребите“, допълни още Сачева.

Според нея е необходимо да има по-добра информационна свързаност между здравната система и работодателите. Така във фирмите ще идва по-бързо информация, когато техен служител е в болнични.

Трябва основно да се работи върху контрола и превенцията, така че повечето мерки, които се очаква да бъдат обсъдени и одобрени от НСТС , са свързани с повишаване на контрола и взаимодействието между МЗ, НОИ и службите по трудова медицина, допълни Сачева, цитирана от БТА.

Не бива да има фиксация по темата за болничните. В проектоспоразумението между синдикати и работодатели има 40 мерки, предложени на държавата, като темата за болничните е само една от тях, допълни лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Сред сериозните въпроси са минималната заплата, договарянето на извънредния труд, сумираното изчисляване на работното време, нощният труд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"