fbpx

Започват нов участък от автомагистрала „Европа“

Началото на участъка е след ГКПП „Калотина“ и завършва непосредствено след Драгоман.

До януари 2022 г. ще бъдат изградени четири пътни възела – „Калотина“, „Турмашка махала“ при 8-ми км, „Драгоман-Запад“ при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч – Габер  и „Драгоман-Изток“ при 14-ти км.

Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира от Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв.

За опазване на околната среда при 4-ти км ще бъде изграден надлез за едри бозайници. Той ще е широк 40 м и ще има почвена покривка за засаждане на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда.

Изпълнител на проекта е „СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, в който участват „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД.

Строителния надзор ще осъществи ДЗЗД „Надзор Калотина – СОП“, в което са „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД, и „ПЪТИНВЕСТ-ИНЖЕНЕРИНГ“ АД. Техният договор е за 3,7 млн лв.

Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Строителните работи между Драгоман и Сливница, с дължина 17 км, започнаха през май миналата година и се очаква да приключат до края на 2020 г.

Изграждането на двата участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и град Сливница и разширяването му с второ платно до магистрален габарит.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента,с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"