fbpx

Потребителите са обхванати от недоверие и песимизъм

Общият показател на доверие на потребителите през април се понижава със 17.4 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца.

Това се дължи на намаленото доверие сред населението както в селата, така и в градовете – съответно с 18.5 и 17 пункта, съобщи НСИ.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и прогнозите им за следващите дванадесет месеца, са по-песимистични спрямо предходното наблюдение. В резултат балансовите показатели намаляват съответно с 23.9 и 18.7 пункта.

През април т.г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 19.9% в сравнение със същия месец на предходната година.

Наблюдава се спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 40.3%), при търговията на дребно с нехранителни стоки, без автомобилни горива и смазочни материали (с 22.9%) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7.9%).

За индивидуално потребление на населението през първото тримесечие на т.г. са изразходвани 73.1% от произведения БВП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"