fbpx

Висок растеж се постига с дигитална икономика, а не с асфалт, заяви президентът

Висок икономически растеж се постига с ускорен преход към зелена и дигитална икономика, а не само с полагане на асфалт и тръби, заяви в Талин президентът Румен Радев.

Той е на официално посещение в Естония, където участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“.

Домакин е президентът Керсти Калюлайд. Тази година повечето от държавните глави от страните участнички ще се включат дистанционно.

Проектът обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта на инициативата „Три морета“ е да насърчи инфраструктурната, дигитална и енергийна свързаност в региона чрез съвместни проекти.

Президентът Радев ще приеме следващото домакинството на инициативата от естонската страна.

По време на българското домакинство Радев ще предложи включването на образователната и научна свързаност като приоритет за страните участнички.

Инфраструктурата е важна, но ако искаме икономика на бъдещето, трябва да инвестираме в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет и контакти между наши млади научни екипи, организации, университети, заяви пред журналисти държавният глава.

„Основната цел на „Три морета“ е развитие на енергийната, транспортна и дигитална свързаност, но нашите амбиции не бива да се изчерпват с това. Инициативата би спечелила от концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет, защото не можем да мислим само в перспектива за полагане на тръби и на асфалт“, заяви Румен Радев преди участието си във форума.

Българският държавен глава ще предложи включването на Гърция и Кипър в инициативата. Той вече е разговарял с лидерите на тези страни.

Държавният глава допълни, че трябва да се вземат предвид важни енергийни и транспортни трасета, които минават българо-гръцката граница, и сериозните залежи на газ, с които може да се включи Кипър.

Радев смят, че е необходимо да се привлекат още средства за Инвестиционния фонд на инициативата. Полша е допринесла с 500 млн. евро, за България и другите страни засега минимумът е 20 млн. евро.

САЩ са се ангажирали да инвестират 1 млрд. долара, ако всички страни дадат принос към общия инвестиционен фонд. „Това е критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие, но тепърва ще се търсят средства“, заяви ще Румен Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"