fbpx

Русия прави търговска мисия в Сирия, закрива офисите в Литва и Украйна

Русия ще създаде търговска мисия в сирийската столица Дамаск тази година. Съответната заповед е подписана на 10 ноември от руския премиер Михаил Мишустин, съобщи ТАСС.

На Министерството на промишлеността и търговията е възложено да одобри структурата и персонала на представителството.

В същото време руското правителство реши да затвори търговските мисии в Литва и Украйна.

Министерството на промишлеността и търговията на РФ излезе с предложение за закриване на тези търговски мисии през септември. Както се посочва в обяснителната бележка към проекта за резолюция, след затварянето на Руската федерация ще останат търговски мисии в 58 държави.

През август Украйна прие резолюция за прекратяване на междуправителственото споразумение с Русия за взаимното създаване на търговски мисии.

Работата на търговската мисия в Литва пък е оценена за неперспективна, защото търговският оборот между страните е паднал с 32% през първата половина на 2020 г. Липсват и значителни двустранни инициативи от страна на руските и литовските икономически оператори, както и перспективи за разширяване и диверсификация на взаимната търговия. Както се посочва в обяснителната бележка, външноикономическата политика, провеждана от литовското ръководство, не води до изграждане на търговски връзки с Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"