fbpx

Богатството на Джеф Безос достигна 200 милиарда долара

Състоянието на най-богатия човек в света, създателят на американската корпорация Amazon Джеф Безос, достигна 199,7 милиарда долара. Това е рекордно число за бизнесмен, съобщи списание Forbes.

Изданието посочва, че по време на търговията с акции на Amazon във вторник богатството на Безос дори надхвърли 200 милиарда долара, но до затварянето на сесията леко се понижи.

От началото на пандемията ценните книжа на бизнесмена, който притежава 11% от акциите на компанията, са поскъпнали с повече от 55%. Собственикът на най-големия онлайн търговец на дребно в света е натрупал 86 милиарда долара само през последните 12 месеца.

Безос е номер едно в листата на най-богатиет хора в света от 2018 г. насам. След него в класацията на изданието в момента е един от основателите на Microsoft Бил Гейтс с богатство от 115,5 млрд. долара.

На трета позиция е изпълнителният директор на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно, чието състояние се оценява на 113,2 милиарда  долара.

Amazon, която продава стоки и услуги по интернет, е основана от Безос в САЩ през 1994 година. Корпорацията постепенно премина от продажба на книги и записи до търговия с видеозаписи, видео игри и потребителска електроника.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"