fbpx

Министрите се отчетоха на извънредно заседание на кабинета

Извънредно заседание на правитеството свика премиерът Бойко Борисов в последния работен ден от седмицата. Той поиска от всички министри да се отчетат в края на годината и да кажат какво най-важно ще правят през следващата.

В навечерието на Брекзит 130 000 българи са със статут на уседналост във Великобритания, което е 90% от пребиваващите, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Според нея успех за България е новият ресор на Мария Габриел в Европейската комисия, както и избирането на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.

За вицепремиера Томислав Дончев 2019-а е година с много политически предизвикателства – избори, кризи, чума по свинете. 80% от целия ресурс за новия програмен период е договорен, рапортува той.

През следващата година ключов акцент трябва да бъде повишаването на добавената стойност и всичко, което се произвежда в България.

Вицепремиерът Марияна Николова отчете, че се работи по единен модел за осигуряване на административни услуги – през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса. Увеличава се и броят на младите българи които избират да се върнат в страната, миналата година са били 16 000 хиляди, през 2017 година – 13 000 а преди осем години – 5000.

„Керванът върви в правилната посока”, заяви военният министър Красимир Каракачанов. И даде за пример покупката на новите изтребители, направените ремонти и повишаване на заплатите в ресора му. Около 400 души са повече назначените в системата, отколкото са напусналите. Възстановено е и военновъздушното училище.

Финансовият министър Владислав Горанов се похвали, че продължава да се поддържа фискална и рейтингова стабилност. До началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2. В страната е регистирано и едно от най-ниските нива на контрабандата на цигари в ЕС, Световната банка откри в София център за споделени услуги.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"