fbpx

Независим прокурор може да разследва обвинител номер едно

На извънредно заседение Министерският съвет прие предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт.  Въвежда се нова длъжност – завеждащ отдел „Инспекторат“ във Върховната касационна прокуратура, който ще може да разследва обвинител номер 1.

Абсолютно независимият прокурор ще се избира с мнозинство от 2/3 от колегията на Висшия съдебен съвет и ще има 7-годишен мандат.

До момента назначението на тази длъжност прави главният прокурор.

Предложението идва от правосъдния министър Данаил Кирилов.

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия“, обясни премиерът Бойко Борисов. Той поясни, че решението веднага ще бъде изпратено на заинтерсованите комисари.

„Имам ангажимент да бъде подкрепено, за да стане максимално бързо. С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия“, каза още той.

Голяма група експерти от Венецианската комисия са били в България, а вчера е било финалното заседание. Та са представили анализ с препоръки и министър председателят е поел ангажимент промяната да бъде приета от кабинета по най-бързия начин.

Съобразявайки се с препоръките на Венецианската комисия няма да се търси наказателна отговорност на председателите на ВКС и ВАС, но ще може да бъде реализирано разследване на главния прокурор.

Така ще докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии, мотивира предложението си правосъдният министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"