fbpx

Производството на месо и колбаси с ръст от 6,7%

Производството на месо и месни продукти бележи ръст от 6.7 % през 2018 г. спрямо предходната 2017 г. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при официалното откриване на международните специализирани изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и #RETAIL SHOW 2019.

Малко над 3 % е и увеличението при млякото и млечните продукти. Подобна е тенденцията и за първите девет месеца на 2019 г. Увеличено производство и износ се наблюдава и при яйцата.

България отчита ръст при износа на селскостопански продукти всяка година, положителното търговско салдо от стокообмена с аграрни стоки е 600 млн. евро. Основен партньор на страната ни остава Европейският съюз с близо 75 % от стокообмена.

Министър Танева връчи и награди в Националния конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак“ на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София. За разширяване на достъпа до добра храна бяха наградени и проф. Йордан Гогов и шеф Виктор Ангелов.

Тази година в изложенията участват повече от 550 български и чуждестранни фирми, чиито щандове са разположени на площ от над 16 хил. кв. м.

Производители и преработвателни показват храни и напитки, опаковки и опаковъчни системи, нови машини, оборудване, иновации в производствените процеси и технологии за хранително-вкусовата промишленост, търговско оборудване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"