fbpx

Имаме рекорден износ, съобщи икономическият министър

Очаква се българският износ да постигне рекорден износ за последните 10 години. Още преди края на годината от страната са изнесени стоки и услуги за 17 млрд. евро.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на съвместно заседание на Икономическата комисия и Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата.

Този ръст показва, че България става все по-конкурентна. Българската икономика трудно, но балансирано върви напред, допълни още министърът. По думите му само тази година сме подобрили с 11 позиции мястото си по дигитализация на българската икономика. Също с толкова се е подобрил и показателят, който измерва икономическата свобода.

Според министъра бюджетът за 2020 година ще бъде по-добър от тазгодишния, защото се запазват данъчните тежести, но пък се вдигат доходите.

Междувременно Евростат съобщи, че през септември продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС нарастват вече втори пореден месец. Значително са се подобрили продажбите на автомобилни горива. Продажбите на дребно в България са успели да компенсират напълно тяхното понижение през август, сочат данните на европейската статистическа служба.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"