fbpx

СТО отбеляза силен ръст на търговията, но е съмнително, че възходът ще продължи

Изглежда, че световната търговия със стоки се е възстановила силно през третото тромесецие след срива в разгара на пандемията COVID-19.

Това се вижда от последния барометър на Световната търговска организация, публикуван на 20 ноември.

Въпреки това има много съмнения, че растежът може да се запази до края на годината.

СТО отчете скок на индекса на глобалната търговия със стоки (Goods Trade Barometer) до 100,7 пункта след рекордното дъно от 84,5 пункта през август.

Рязкото покачване на индекса на барометъра се дължи на нарастването на поръчките за износ, но смесените показания на други компоненти и възраждането на COVID-19 може да оказаж натиск върху търговията през следващите месеци.

Отчетеното силно възстановяване на търговията през третото тримесечие се дължи на намалените блокировки в държавите.

Но растежът вероятно ще се забави през четвъртото тримесечие, тъй като възстановяването на запасите е завършено.

Несигурността, свързана с търговията, остава висока. Втора вълна от инфекция с COVID-19 вече е заляла Европа и Северна Америка, което води до нови ограничения, а те могат да предизвикат нов кръг от затваряне на бизнеси и съответно – финансов стрес.

Все пак СТО гледа положително на напредъка в разработването на ваксина. Кога обаче тя ще бъде използвана, все още не е известно.

Барометърът за търговия със стоки е предназначен да измерва тенденциите и да идентифицира повратни точки в растежа на глобалната търговия в реално време.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"