fbpx

СТО отложи избора на генерален директор заради пандемията

Световната търговска организация (СТО) отложи в петък заседанието на Генералния съвет, предвидено за 9 ноември, на което трябваше да бъде назначен новият генерален директор на организацията.

„Заседанието на Генералния съвет, планирано за 9 ноември, относно назначаването на следващия генерален директор на СТО, е отложено“, се казва в прессъобщението на организацията, цитирано от ТАСС.

Отбелязва се, че срещата се отлага до следващо съобщение. Председателят на Генералния съвет Дейвид Уокър подчерта, че през това време ще продължи да се консултира с делегации.

Групата постоянни представители в СТО, както Ройтерс съобщи на 28 октомври, препоръча номинирането на представителя на Нигерия Нгози Оконджо-Ивеала за поста генерален директор на организацията. Той първоначално се състезаваше със седем други кандидати. В началото на октомври списъкът с кандидатите беше намален до двама.

На 14 май бившият ръководител на СТО Роберто Азеведо обяви, че ще подаде оставка на 31 август, без да чака изтичането на мандата си през 2021 година. В интервю за Bloomberg той заяви, че е решил да напусне позицията поради разпространението на коронавируса.

В СТО членуват 162 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и над 20 наблюдатели или страни в процес на присъединяване.

Организацията се ръководи от конференция на министрите, която се провежда на всеки 2 години, Общ съвет, който ръководи текущата дейност между конференциите, и генерален директор, назначаван от конференцията. Секретариатът на СТО е в Женева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"