fbpx

175 млрд. евро губи ЕС годишно заради промените в климата

Изменението на климата се очаква да доведе до загуби в благосъстоянието на ЕС от поне 175 милиарда евро годишно. Екстремните метеорологични условия причиняват значителен спад на добивите, увеличаване на водните бедствия, чести и тежки горещи вълни в региона на Централна и Източва Европа.

Това се казва в писмо на повече от 180 представители на гражданското общество от Централна и Източна Европа, в което те призовават своите правителства да хванат вълната на Европейската зелена сделка.

На предстоящия Европейски съвет следващата седмица правителствата на държавите от ЕС ще обсъдят новите цели за климата до 2030 г.

Министър-председателите на България, Румъния, Чешката република, Словакия, Унгария и Полша получиха днес писмо-призив, подписано от широка коалиция представители на гражданското общество от Централна и Източна Европа.

В писмото се настоява средствата за икономическо възстановяване да гарантират изпълнението на по-амбициозни цели на ЕС до 2030 г. в областта на климата, както и да осигурят социална справедливост, подобряване на състоянието на околната среда, икономиката и здравето.

„Сега е точният момент да използваме възможността да преструктурираме икономиките си по начин, щадящ природата и здравето на хората.

Алтернативата да зариваме главата си в пясъка и да твърдим, че щом разполагаме с въглища ще ги използваме докато свършат, само ще утежни още повече неминуемия енергиен преход, както и отрицателните въздействия от климатичните промени“, казва Радостина Славкова от Екологично сдружение „За Земята“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"